Erstellt am 06. Juni 2011, 07:54

EHEC-Keim - Bahr: Sprossen stehen als Verursacher noch nicht fest. Ob Sprossengemüse aus Niedersachsen tatsächlich der Verursacher der EHEC-Seuche in Deutschland ist, ist nach Angaben des deutschen Gesundheitsministers Daniel Bahr noch nicht sicher.

epa02756208 A laboratory worker compares EHEC colonies in petri dishes at the Robert Koch Institute in Wernigerode, Germany, 27 May 2011. Spanish authorities denied that two vegetable farms had been temporarily sequestered because of a food-poisoning outbreak that has killed seven people in Germany. The seventh German to be pronounced an EHEC victim was a woman, 38, who died Thursday night after being admitted to hospital in critical condition in the northern city of Kiel. The only male fatality in Germany is a man, 38, found dead in his Hamburg home by emergency services. In little over a week, 1,000 people have fallen ill with haemolytic-uraemic syndrome (HUS), a disease triggered by E. coli bacteria. Survivors risk life-long kidney deficiency. German officials say cucumbers from Spain were the source of the disease. EPA/MATTHIAS BEIN  |  NOEN, MATTHIAS BEIN (DPA)
"Wir haben zwar deutliche Hinweise darauf, dass ein Betrieb aus Uelzen offensichtlich eine Infektionsquelle ist, aber wir müssen die Bestätigung der Labortests abwarten", sagte Bahr am Sonntag in der ARD-Sendung "Anne Will".

Das sei "möglicherweise erst übermorgen der Fall", so der deutsche Gesundheitsminister. Bis dahin könne keine Entwarnung gegeben werden. Bahr riet dazu, neben rohen Tomaten, Gurken und Blattsalaten derzeit auch auf Sprossengemüse zu verzichten.